Gratis verzending vanaf € 75,-

HET JAAR VAN ZELFREFLECTIE.

Misschien is 2020 wel het jaar van zelfreflectie.

Er is nog nooit zoveel buiten gesport, gefietst en gewandeld dan afgelopen jaar. De verschrikkelijke lock down zorgde ervoor dat we onze vrije tijd op een andere manier moesten besteden.

Voor steeds meer mensen is het de normaalste zaak om ’s avonds een reflectie bandje om te doen en lekker een wandeling te maken. Dit jaar werd dit voor meer en meer mensen een gewoonte.

Restaurants en cafe’s gesloten, op bezoek bij vrienden werd afgeraden en zelfs de sportscholen moesten regelmatig dicht dit jaar.

Wij hebben, net als zoveel mensen, de stap genomen om toch weer een hond in huis te nemen. Heerlijk! Ik ben zo blij met onze lieve Henri. Behalve op momenten dat hij toch niet luistert en ik hem het liefst achter het behang plak. Dan roep ik soms: “Nooit geen pup meer. Toch kan ik hem nooit meer missen.

Lekker naar buiten is eigenlijk het enige wat we mogen en kunnen op het moment.

Want we zitten nu in de ergste lock down die Nederland gekend heeft in 2020. Geen evenementen, de gehele horeca, winkels, bioscopen, musea, kapsalons, schoonheidsspecialisten, zwembaden, sportscholen gesloten en op de weekmarkten mogen alleen de ondernemers met food staan. Het is een economische ramp voor vele onder ons.

Maar veel mensen komen ook tot nieuwe inzichten. Ondernemers gaan echt ondernemen en veranderen van koers. De evenementen bouwers zetten hun vrachtwagens in voor het transport van de supermarkten en gaan spontaan mondkapjes en desinfectie gel produceren. Kapsters geven online cursussen zodat je thuis je haar kan verven. Met alle gevolgen van dien. Iedereen loopt straks weer rond met een “Corona kapsel”. Bedrijven gaan spatschermen produceren i.p.v. folies die normaal gezien om de koekjes zitten die u bij de koffie krijgt in uw favoriete lunchroom. Er zijn zoveel bedrijven die nu moeten veranderen van koers. Bedrijven waar niemand van verwacht dat ze ook te maken hebben met de gevolgen van deze lock down. Want volgens mij heeft niemand er echt erg in hoe ver deze economische ramp door gaat.

Ondernemers doen er alles aan om hun hoofd boven water te houden. Er worden steeds meer bedrijfshallen, die op het punt van faillissement staan, verhuurd om sneltest straten te realiseren. Want het positiefste woord van 2020 is toch echt NEGATIEF.

Hoe verschillend iedereen er ook in staat, we willen allemaal maar 1 ding. Terug naar ons oude vertrouwde leventje. Maar kan dit wel.

Ik heb een bekende D.J. eens horen zeggen dat hij doodsbang was wanneer de stroom uitviel bij zijn optreden. Hij zag dit als een ramp en als falen. Maar kwam erachter dat het moment dat de stroom weer aan ging, het feest los barste. Het feest was heftiger en spectaculairder dan voor de stroomuitval.

Dus moeten we wel terug willen naar het oude of moeten we verder kijken. Misschien is het tijd om eens te kijken wat we te winnen hebben bij deze crisis. Kijk vooruit en kijk in oplossingen. Is het eigenlijk niet geweldig om ’s avonds dat rondje te wandelen. Is het niet heerlijk om dat mooie boek te lezen. Is het niet fijn om eens tijd met het hele gezin door te brengen. (Misschien denken heel veel ouders met kinderen die nu weer thuis zitten van school hier anders over)

Is het niet geweldig hoe mensen elkaar nu helpen. Het is natuurlijk verschrikkelijk hoeveel mensen in Nederland gebruik moeten maken van de voedselbank. Maar is het niet geweldig dat de voedselbank er is. Hoeveel mensen zamelen er cadeautjes in voor minima gezinnen. Is het niet geweldig om deze gezinnen toch ook een fijne kerst te bezorgen.

We zien het ook op de markt. De ondernemers die er wel mogen staan hebben posters aan hun kraam hangen met de websites van hun non-food collega’s. Onder het motto: “EVEN UIT HET ZICHT MAAR NOG ALTIJD KLANTGERICHT”. Fijn dat onze collega’s met ons mee denken.

Hoe we hier uit komen weet ik nog niet, in ieder geval met een Happy Henri. Want onze cocker spaniël is weer dolblij met zijn ochtend wandeling in de bossen en zijn avond wandeling die toch net eventjes wat langer duurt. Reflectie bandje aan en gaan.

Want misschien is 2020 wel het jaar van zelfreflectie.